Goed contact tussen collega’s maakt het werk leuker

Communicatie en samenwerking, hoe moeilijk kan dat zijn?

Heeft jouw bedrijf te kampen met medewerkers die niet vanuit zichzelf de samenwerking opzoeken, maar alles op eigen houtje doen? Bekruipt jou het gevoel dat sommige medewerkers geen plezier in het werk hebben of niet lekker in hun vel zitten? Hoe zorg jij er als werkgever of manager voor dat je werknemers genoeg motivatie en energie hebben op de werkvloer? Samenwerking binnen teams levert een grote bijdrage aan een vitale organisatie.

En hoe gaat samenwerken in tijden van krimp of grote veranderingen, bijvoorbeeld een reorganisatie of verplicht thuiswerken? Hoe zorg je dat je dan ook verbonden en vitaal blijft? Vitaal en verbonden blijven in niet-optimale omstandigheden doet weer andere vragen opkomen:

  • Hoe blijven we toch effectief, terwijl we afscheid moeten nemen van een aantal collega’s?
  • Hoe zorgen we ervoor dat de verandering niet ten koste gaat van onze samenwerking?
  • Hoe blijven we met commitment aan het werk in een organisatieverandering waar we niet zelf voor gekozen hebben?

Hoe kun je samenwerken of samen werken stimuleren?

Als bedrijf streef je naar een goed (samen)werkend team met betrokken medewerkers die er écht voor gaan. Medewerkers ervaren en geven vertrouwen, zijn geïnspireerd en creatief en in staat om voor hun eigen belangen op te komen. Dit heeft een positieve invloed op arbeidsprestaties, zowel van de individuele medewerkers als het team. Medewerkers die in staat zijn mee te gaan met veranderingen, in plaats van continue in weerstand te blijven.

Effectieve samenwerking binnen teams is de kritische succesfactor als het gaat om het behalen van de organisatiedoelstellingen. Vijf factoren zijn van belang voor het creëren van succesvolle en vitale teams:

  • Onderling vertrouwen
  • Aandurven van conflicten
  • Aangaan van commitment
  • Focus op resultaten
  • Nemen van verantwoordelijkheid

Wat biedt Maximaal Gezond Werkt op het gebied van Samenwerken?

Samenwerken kan worden verstevigd door – online en offline – workshops, lezingen, groepslessen, boulevards en individuele interventies op het gebied van:


Welk thema of welke thema’s passen het beste bij jou, jouw medewerker of jouw team? Klik op het thema, en verken de mogelijkheden!