Vitamine D werkt

Vitamine D werkt

Armanda Versluijs

Zit jij het grootste deel van de dag achter je laptop te werken, op kantoor of thuis aan de keukentafel? Neem je genoeg pauzes en ga je dan lekker even naar buiten voor een frisse neus?

Het is belangrijk voor je vitamine D status om voldoende licht via je huid op te nemen. Helaas zitten we grote delen van de dag binnen te werken of we beschermen ons goed tegen de zon als deze wel overdadig schijnt in de zomer.

Vitamine D is belangrijk voor hoe jij je voelt. Vermoeidheidsklachten, spier- en gewrichtsklachten, depressieve klachten in de winter. Ze kunnen gerelateerd zijn aan een vitamine D tekort. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft!

Uit recente onderzoeken blijkt ook nog eens dat vitamine D een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem bij de bestrijding van COVID-19. Reden genoeg om ons vitamine D level op peil te houden.

Vitamine D3 wordt onder invloed van UV-B-straling in je huid aangemaakt. En je krijgt het binnen via voeding zoals onder andere vette vis, vlees, eieren en volle melkproducten. Indien je huid onvoldoende aan zonlicht wordt blootgesteld, zal je eerder een vitamine D tekorten oplopen. Ook na de winter zijn je vitamine D reserves veelal opgebruikt.

Werking vitamine D

Vitamine D is niet alleen een vitamine maar ook een hormoon in je lichaam. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel belangrijke functies in je lichaam. Het reguleert onder andere je immuunsysteem, je bloeddruk en je hartritme. Het reguleert de insulinespiegels en de productie van testosteron bij mannen. Het verbetert je geheugen en het verbetert ademhalingsproblemen. Het werkt virus remmend, pijnstillend en vermindert tandbederf. Het biedt huidbescherming in combinatie met vitamine A.

Bij veel verschillende aandoeningen is aangetoond dat er sprake is van een vitamine D tekort. Dit zien we onder andere bij fibromyalgie, reuma, artrose, MS en de mensen die erg ziek worden van een virale besmetting. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Indien je overgewicht hebt, wordt er de vitamine D in je vetweefsel opgeslagen. Uit onderzoek blijkt dat bij overgewicht dan ook minder vitamine D in het bloed beschikbaar is. De opslag van vitamine D in ons vet was vroeger een mooi overlevingsmechanisme. Bij een schrale winter vielen we af en kwam de opgeslagen vitamine D weer vrij om zijn werk te doen. Schrale winters qua voeding kennen we nu niet meer. De opgeslagen vitamine D in ons vetweefsel blijft nu ongebruikt.

Klachten bij een tekort

Eén op de 4 vrouwen en één op de 12 mannen boven de 55 jaar heeft osteoporose. Vitamine D is onmisbaar voor de botopbouw en bevordert onder meer de calciumopname in je botten. Maar ook beweging, gezonde voeding, calcium, magnesium en vitamine K zijn belangrijk bij osteoporose.

In verschillende onderzoeken is het verband tussen vitamine D en het bewegingsapparaat, waaronder de spieren en gewrichten, onderzocht. Bij reuma, artrose en de neurologische aandoening Multiple Sclerose (MS) is een tekort aan vitamine D in het bloed aangetoond. De ziekte MS blijkt significant vaker voor te komen in de gebieden verder van de evenaar waar minder zonlicht is zoals Nederland. Een hoge inname van vitamine D blijkt ontstekingsremmend en pijnstillend te werken, je spieren functioneren beter en zijn sterker. Het verlaagt de kans op deze ziekten en vermindert de klachten.

Een studie uit 2006 toonde aan dat ouderen met een lager vitamine D gehalte tot maar liefst elf keer meer risico lopen depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D gehalte. Vitamine D is een hormoon en hormonen bepalen of je je opgewekt en blij of zwaarmoedig en depressief voelt. Ook bepalen ze je gevoeligheid voor stress. Sta je onder druk door welke oorzaak dan ook, zorg dan vooral voor voldoende ontspanning en zonlicht.

Hoeveel vitamine D

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is in de jaren ‘60 ingesteld om gebrekziekten te voorkomen. Bij een ernstig gebrek aan vitamine D kreeg je rachitis, een ziekte waarbij je botten in met name de benen krom groeiden. Deze minimale dosis is al jaren niet meer voldoende gebleken.

In Nederland komt langzaam het inzicht dat extra vitamine D inname voor veel bevolkingsgroepen noodzakelijk is. Denk hierbij aan kinderen, mensen boven de 50 jaar, mensen met een donkere huidtint of die hun huid bedekken. Tel daarbij de werkende mensen op die weinig in de zon komen, mensen die onvoldoende vitamine D via voeding binnen krijgen of die strikt vegetarisch eten. Dan kan het overgrote deel van de bevolking wel wat extra vitamine D gebruiken!

De ADH is momenteel gesteld op 10 mcg (400 IE) per dag en voor ouderen op 20 mcg (800 IE) per dag. Wil je tekorten aanvullen en de omschreven aandoeningen voorkomen dan is een hogere dosis van minimaal 50 mcg (2000 IE) per dag beter passend.

Advies bij Maximaal Gezond Werkt

Ben je benieuwd of jij tekorten hebt? Wil je weten welke aanvullingen aan vitamines en mineralen voor jouw lichaam belangrijk zijn? Informeer naar de mogelijkheden om via je werkgever gebruik te maken van orthomoleculair natuurgeneeskundig consult en

Meer weten?

Wil je meer weten? Lijkt dit wat voor jou of voor je bedrijf? Bij Maximaal Gezond Werkt zijn er tal van interventies die je op de goede weg kunnen helpen. Kijk onder aanbod

Als je contact met ons opneemt, denken we graag mee over wat het beste aansluit bij de behoefte. Maximaal Gezond Werkt is op gebied van Positieve Gezondheid een strategische sparringpartner.