Thuiswerktips

3 Eenvoudige Tips voor Duurzaam Thuiswerken

ChrisTina Tomlow-de Muinck Keizer van Ynanna yoga en ademcoaching

Zo langzamerhand is thuiswerken de nieuwe norm is geworden. En we weten dat thuiswerken allerlei toegevoegde stress kan geven. Werk en thuis zijn niet meer gescheiden, alles loopt door elkaar. Vaak ook nog de school van kinderen. Helaas kunnen we hier niet altijd iets aan veranderen dus in deze nieuwsbrief een aantal eenvoudige tips om zo duurzaam mogelijk met de situatie om te gaan.

1. Maak pauzes heilig

Omdat werk en privé nu vaak in dezelfde ruimte plaatsvindt is de overgang tussen werktijd en privétijd minder duidelijk. We gaan naadloos over. Pauzes hebben de neiging om weg te vallen onder druk van een volgende Zoom-vergadering en de druk van het to-do lijstje. Dit weet je wel maar besef je dat de menselijke geest slechts 90 minuten aaneen effectief kan concentreren? Daarna neemt de concentratie af en begint stress toe te nemen. Door je spanningsboog te ontspannen behoudt je veerkracht.

Dus hoe vaker je even pauzeert, hoe effectiever en veerkrachtiger je bent. Zet voor elk 1,5 uur een wekker in je telefoon – sta op en loop even rond. Voel je lichaam, zwaai je armen en adem een paar keer diep door. Of, plan om met de buurvrouw een ommetje te doen. of, beter nog, plan een werkafspraak wandelend in het park. En zet op de heen- en terugweg je telefoon uit en kijk lekker om je heen.  

2. Zorg voor een forens-moment

Voor de corona tijdperk was je elke dat een bepaalde tijd onderweg van en naar werk. Perfect om de overgang te maken van thuis naar werk. Je lichaam en geest hadden dan transitietijd. Wat speelde in de thuissituatie sudderde misschien nog even na en je richtte je op wat de dag zou brengen.

Die behoefte is niet veranderd nu je thuis werkt. Dus, neem wat voorheen je forens-tijd was en ga ’s ochtends voor je werkdag begint wandelen of fietsen. Herhaal dit aan het einde van je werkdag. Dat helpt om de dag echt af te sluiten. Vertel jezelf dit ook. Want de neiging om na het eten nog even in te loggen ligt sterker op de loer dan voorheen. Gun jezelf die overgangsmomenten om het ene af te ronden en het andere op te starten.

3. Vind ontspanning

Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe lastig is het niet om je hoofd uit te zetten, om al die malende gedachten op stop te zetten? Eigenlijk kan het ook helemaal niet. Je lichaam is een stress cyclus begonnen dat je in principe af moet maken. Het zenuwstelsel is geactiveerd en die kun je niet zomaar uitzetten. Hoe dan? Alles dat je zenuwstelsel kalmeert. Denk aan hardlopen, dansen, zwemmen, yoga – lichamelijke oefening brengt de fysieke stress respons tot rust. Maar ook alles dat te maken heeft met positieve emoties, een steunend gesprek, écht lachen (niet een klein beetje maar voluit) en natuurlijk adem oefeningen. Belangrijk is dat je vindt wat bij jou past.

Meer weten?

Wil je meer weten? Lijkt dit wat voor jou of voor je bedrijf? Bij Maximaal Gezond Werkt zijn er tal van interventies die je op de goede weg kunnen helpen. Kijk onder aanbod

Als je contact met ons opneemt, denken we graag mee over wat het beste aansluit bij de behoefte. Maximaal Gezond Werkt is op gebied van Positieve Gezondheid een strategische sparringpartner.