Chronische Hoofdpijn

Chronische hoofdpijn en stress aanpakken

Chronische ( ernstige) hoofdpijn of migraine?

In mijn praktijk krijg ik regelmatig mensen met hoofdpijn of migraine. Tot nu toe zijn de resultaten van shiatsu bemoedigend. Bij het merendeel van de mensen verminderen of verdwijnen de klachten. Zelfs bij chronische hoofdpijn of migraine verdwijnt resp. vermindert de klacht.

De Chinese geneeskunde herstelt het evenwicht van het lichaam door zijn zelfhelende vermogen te versterken en chronische lange termijnproblemen te verhelpen.

Functionele problemen zoals migraine, vermoeidheid, geestesziekten, dikke darm ontsteking, reuma, astma, menstruatiekrampen enz. noemt men vaak “psychosomatischˮ. Omdat de Westerse geneeskunde niet kan aantonen, dat ze haar oorsprong in het lichaam hebben verwijst men ze naar het rijk der psyche.

Een sterk punt van de Chinese geneeskunde is het vermogen om storingen op te sporen en zinvol te beschrijven, zelfs wanneer de hele structuur intact en fysiek gezond lijkt.

In juli 2017 werd in PubMed nog een studie gepubliceerd over de effecten van shiatsu bij migraine.

Amerikaanse wetenschappers uit Baltimore beschreven de resultaten van een studie over de effecten van shiatsu (acupressure) bij de behandeling van patiënten met chronische migraine.

Conclusie is dat door shiatsu vooral het optreden van misselijkheid wordt verminderd, lees verder op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5502191/#R19. (Onderzoek naar de effecten van shiatsu (acupressuur) bij Migraine, juli 2017 gepubliceerd).

Achtergrond

Het primaire doel van de huidige studie was om de werkzaamheid en veiligheid te evalueren van het gebruik van acupressuur als een aanvullende therapie voor natriumvalproaat (SV) in combinatie met acupressuur (ASV) voor de preventie van chronische migraine met aura (CMA).

Methoden

Een totaal van 98 patiënten met CMA werden willekeurig verdeeld in een interventiegroep en een controlegroep, met 49 patiënten in elke groep. De patiënten in de interventiegroep ontvingen ASV, terwijl de deelnemers aan de controlegroep alleen SV kregen. Het primaire resultaat werd gemeten met behulp van de numerieke beoordelingsschaal (NRS). De secundaire uitkomsten, waaronder de frequentie van migraine-aanvallen, de tijden van het gebruik van pijnstillers en de kwaliteit van leven, gemeten aan de hand van de 36 Health Survey Scale (SF-36) -score. Bovendien werden nadelige gebeurtenissen (AE’s) ook tijdens de proef geregistreerd. De uitkomsten werden gemeten aan het einde van de 8 weken durende behandeling en na 4 weken follow-up.

Resultaten

Na de behandeling van 8 weken en follow-up van 4 weken was de ASV-werkzaamheid niet groter dan die van SV alleen wat betreft pijnverlichting, gemeten met de NRS, en frequentie van migraine-aanvallen, gebruik van analgetica en kwaliteit van leven, zoals gemeten met behulp van de SF-36. ASV kan de misselijkheid echter aanzienlijk verminderen in vergelijking met SV (P = .04).

Conclusie

De huidige resultaten geven aan dat ASV tijdens de behandeling migraine-gerelateerde misselijkheid kan verminderen, maar de pijn niet kan verlichten of de kwaliteit van leven van patiënten met CMA kan verbeteren.

Meer weten?

Wil je meer weten? Lijkt dit wat voor jou of voor je bedrijf? Bij Maximaal Gezond Werkt zijn er tal van interventies die je op de goede weg kunnen helpen. Kijk onder aanbod

Als je contact met ons opneemt, denken we graag mee over wat het beste aansluit bij de behoefte. Maximaal Gezond Werkt is op gebied van Positieve Gezondheid een strategische sparringpartner.