Balans

Balans: de belangrijkste factor voor een gezond en gelukkig leven?

Esther van Rijnsoever

Een nieuw jaar. 2021. Wat zal dit jaar voor ons in petto hebben? Wij zijn ervan overtuigd dat als jij een gevoel van ‘in balans zijn’ ervaart, het niet uit maakt wat er op jouw pad komt.

Wat is dat, balans?

Balans heeft te maken met het kunnen genieten van werk en gezin. Je kunt je voor beiden 100% inzetten en nog het gevoel hebben tijd voor jezelf over te houden. Ruimte voor jezelf, waarbij je vertrouwt op jezelf jouw gevoel en jouw keuzes. Balans heeft ook te maken met veerkracht. Met je kwetsbaar durven opstellen. Met kunnen relativeren en accepteren. En grenzen aangeven. En ook met het gevoel dat ’het klopt’. Je leeft zoals jij je leven wilt leven.

Wat is jouw ikigai, oftewel: jouw reden voor bestaan?

Balans is misschien wel de belangrijkste factor voor gelukkig en succesvol kunnen zijn. Leef jij vanuit jouw Ikigai? Ikigai is vrij vertaald het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Waar kom jij ’s ochtends jouw bed voor uit? Wat is jouw passie? En jouw verlangen? Wat is jouw reden van bestaan? Wat is jouw Ikigai?!

Een helder en duidelijk Ikigai hebben, een grote passie, zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven. Maar ook dankbaarheid. Voor wat er is. En wat er was. En het gevoel dat ‘het klopt’. Oftwel: balans..

Hoe doe ik dat dan, in balans komen en blijven?

Gezond en gelukkig oud worden is gemakkelijker dan je denkt. En daarvoor hoef je geen marathons te lopen of dagelijks de sportschool te bezoeken. We kunnen veel leren en ons laten inspireren van de inwoners van de zogenaamde blue zones, om gevoel van balans te ervaren, of je nu jong of oud bent! Wat wil je en wat kan je? De crux zit m in kleine (of grote) aanpassingen in de dagdagelijkse (leef)gewoontes! Onze visie op balans – en vanuit het ervaren van balans gezond en gelukkig oud worden – beschouwen en spiegelen wij in dit artikel aan de kenmerken van de geïdentificeerde Blue zones.

Leer van de leefstijl van mensen in de blue zones!

Blue zones zijn afgebakende gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. Omdat deze gebieden vaak aan zee liggen, wordt het blue zones genoemd. Het concept van de blue zones ontstond uit het demografische werk van 2 onderzoekers naar regionale concentratie van honderdjarigen op Sardinië. Als mogelijke verklaring wordt gewezen op het geïsoleerde karakter van veel blue zones, wat bevorderlijk zou zijn voor het behoud van een traditionele levensstijl met veel fysieke activiteit, hechte sociale banden en lokaal geproduceerde voeding.

Hoe kunnen de belangrijkste kenmerken van de blue zones jou helpen om in balans te komen en te blijven?

Wij hebben deze kenmerken vertaald naar 8 punten die je vanaf vandaag in jouw leven kunt toepassen:

  1. Heb een doel of passie
    Wat is jouw reden om te leven? Waar kom jij ’s morgens je bed voor uit? Wat is jouw Ikigai?
    Uit onderzoek blijkt dat een ‘levensdoel’ hebben tot 7 jaar extra levensverwachting kan opleveren!
  2. Wees spiritueel
    Spiritualiteit is een lastige term… er zijn meerdere definities en waarschijnlijk heeft iedereen er zijn of haar eigen opvatting over spiritualiteit. Spiritualiteit gaat over dat wat je beweegt en dat wat betekenis geeft aan je leven: drijfveren, beweegredenen, bewustzijn en zingevende factoren. Het kan verbonden zijn maar ook volledig los staan van religie of godsdienst.
  3. Verblijf in een gezonde, positieve omgeving
    Ga regelmatig naar buiten, naar het bos of strand. En haal groen – planten en bloemen – in huis. Omring je ook met positieve mensen en attributen. Uit onderzoek blijkt dat geluk, overgewicht, roken, en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. Het blijkt dat de mensen uit de blauwe zones leven in sociaal gunstige netwerken die gezond gedrag bevorderen.
  4. Met familie en vrienden zijn
    Neem de tijd met jouw dierbaren en investeer in relaties. Wees elkaar tot steun. Maak plezier. En geniet. Bijna alle honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie (dit kan oplopen tot een 3 jaar hogere levensverwachting) en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen (zodat ze een grotere kans hebben om zelf zorg te ontvangen als ze dat later nodig hebben). Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.
  5. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft (voornamelijk plantaardig voedsel), en… eet je niet helemaal vol
    Mensen in de blue zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. Eet veel groenten en maak bij voorkeur alles zelf. Oftewel: vermijd pakjes en zakjes. Eet voornamelijk (80-90%) plantaardig voedsel, zoals  groente, fruit en peulvruchten/ bonen (tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen). Vul de maaltijd aan met vis (in plaats van vlees), noten en eieren.
  6. Drink veel water, thee en… een beetje wijn (!)
    Mensen in de blue zones drinken voornamelijk water en kruidenthee en regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. Matige drinkers overleven niet-drinkers. De truc is om 1-2 glazen per dag te drinken en dan bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden. En nee, spaar de wijn niet op voor het weekend om dan 14 wijntjes te nemen 😉.
  7. Beweeg regelmatig en blijf actief
    Maak bijvoorbeeld een wandeling, ga met de fiets in plaats van met de auto, neem de trap in plaats van de lift. Blijf actief, gebruik je lichaam en probeer sedentair gedrag te voorkomen. Ook als je minder gaat werken, gedwongen of gekozen: blijf actief! Zoek naar een zinvolle invulling van de dag.
  8. Schakel af en toe terug/ dagelijks de pauzeknop even indrukken
    Ook mensen in de Blue Zones ervaren stress, want dat hoort bij het leven. Overmatige stress kan leiden tot chronische ontstekingen en andere ernstige leeftijd- of leefstijlgebonden ziekten. Dus wees actief, maar zoek in jouw dagelijkse routines zeker ook naar voldoende momenten om te ontspannen: doe af en toe een dutje, ga bidden of mediteren of doe iets anders of fysiek of mentaal te ontspannen. Het komt je slaapritme en nachtrust ten goede!

Aan de slag met jouw ikigai!

Het is niet zo moeilijk om dagelijkse routines aan te passen en daardoor meer balans te ervaren en ook nog eens gezond en gelukkig oud te kunnen worden. Daar hoef je niet rijk voor te zijn of extreme dingen voor te doen. Het zit gewoon in jezelf!

Neem de regie over je leven en kom in actie. Leef zoals de mensen in de blue zones. En je zult zien dat een deel als vanzelf komt… als je gemotiveerd bent en doorzettingsvermogen hebt. De eerste 3 weken zijn het lastigst… dan zul je misschien naar de ingesleten routines en patronen willen teruggrijpen, op moment dat je onder druk komt te staan. Houdt dan vol! Na 4 tot 6 weken zul je meer rust en ontspanning ervaren en daardoor ook meer balans. Zowel fysiek als mentaal.

Wanneer begin jij?

Denk jij dit niet alleen te kunnen en wil je tóch het steuntje in de rug? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Wil je meer weten? Lijkt dit wat voor jou of voor je bedrijf? Bij Maximaal Gezond Werkt zijn er tal van interventies die je op de goede weg kunnen helpen. Kijk onder aanbod

Als je contact met ons opneemt, denken we graag mee over wat het beste aansluit bij de behoefte. Maximaal Gezond Werkt is op gebied van Positieve Gezondheid een strategische sparringpartner.